מערכת האינסטלציה בדירה שלנו היא אחת המערכות החשובות ביותר לתפקוד השוטף של הבית. רק נסו לדמיין איך החיים היו נראים ללא מים זורמים מהברז, ללא אפשרות להדיח את האסלה, לשטוף את הכלים או להתקלח…
כאשר צנרת המבנה במצב תקין, כל תפקודי האינסטלציה שקופים בעינינו, אנו רואים זאת כמובן מאליו שמים יזרמו מהברזים בבית, ושיתנקזו היטב למערכת הניקוז העירונית.
הצרות מתחילות כאשר יש תקלה או ליקוי כלשהו בצנרת שלנו, כגון: נזילה או נזילה סמויה, סתימה, או ליקויים בתשתיות האינסטלציה, במקרה כזה נאלץ להשקיע זמן רב, ולעתים קרובות גם סכום כסף לא מבוטל, על מנת לתקן את המצב, וזה עוד לפני שדיברנו על עוגמת הנפש ואי הנוחות הכרוכים הדבר.
במאמר הבא ננסה לתת לכם מספר טיפים שימושיים על מנת לשמור על מערכות האינסטלציה בבית במצב מיטבי ולהימנע ככל הניתן מתקלות וליקויים:
- ביקורת מבנים – אדם חכם יודע לא להיכנס למצבים מהם אדם פיקח יכול להיחלץ. ההמלצה היא לבדוק את תקינות צנרת המבנה עוד טרם רכישתו, וזאת באמצעות הליך ביקורת מבנים מסודר ומקצועי אשר יבדוק מעבר לתקינות הצנרת גם את קיומם של ליקויים נוספים במבנה.
גם אם התגלו ליקויים אין הדבר אומר בהכרח שאין לקנות את הנכס, אלא שצריך לקחת ליקויים אלו בחשבון במסגרת השיקולים והמשא ומתן לרכישת המבנה, שכן הם עלולים לגרום לאי נוחות רבה בהמשך והוצאות רבות על תיקון, או אפילו החלפת כל תשתיות הצנרת, וזה משהו שבהחלט כדאי להיכנס אליו עם עיניים פתוחות. - תחזוקה שוטפת – נכון שמערכות האינסטלציה, לפחות כאשר הן במצב תקין, מתוכננות לעבוד לאורך זמן עם מינימום תחזוקה. יחד עם זאת תחזוקה שוטפת יכולה לסייע במניעת בעיות צנרת לאורך זמן ותגזול מכם הרבה פחות זמן ומשאבים מאשר טיפול בבעיית צנרת או הצפה לאחר שאלו כבר קרו.
התחזוקה השוטפת כוללת בין היתר את ההמלצות הבאות:- התקנת מסנן מים על שיבר ההזנה לדירה – מסנן כזה יפחית את הצטברות האבנית בצנרת הביתית שלכם, ואף ישפר את איכות המים (הכביסה תצא רכה יותר, הכלים יהיו מבריקים יותר לאחר ההדחה ועוד). יחד עם זאת חשוב מאוד להקפיד להחליף את מסנן המים באופן קבוע לפי המלצות היצרן שכן מסנן מים ישן ולא מתוחזק עלול להוות מצע להתפתחות חיידקים ומזיקים שונים, ולגרום בסופו של דבר יותר נזק מתועלת.
גם התקנה של מסנני מים נקודתיים על כל הברזים בבית והקפדה על ניקוי שיגרתי שלהם תסייע להפחית הצטברות אבנית בצנרת הניקוז של המבנה. - הקפידו לשים מסננים בפתחי הניקוז – מסננים לפתחי הניקוז זמינים בכל חנות לחומרי בניין ,עלותם נמוכה והם יעילים ביותר בשמירה על צנרת המים שלנו מפני סתימות. הקפידו לשים מסננים בכל הכיורים והאמבטיות בביתכם. כך תרחיקו שאריות מזון, שיער, ושאר גורמי ליכלוך העלולים להצטבר בצנרת הביתית שלכם לאורך זמן ולגרום לסתימה.
הדיחו באסלה רק נייר טואלט – מוצרי הגיינה שונים, חיתולים, מגבונים לחים (למעט אלו אשר מצויין עליהם במפורש כי מיועדים להדחה באסלה) ואפילו נייר סופג – כל אלו יכולים לגרום לסתימה במערכת הביוב שלכם. מאחר והצפת ביוב היא הדבר האחרון שתרצו כי יקרה בבית, יש להקפיד הקפדה יתרה על מה שאנו מדיחים באסלה. למעשה כלל האצבע אומר שכל דבר שהוא *לא* נייר טואלט אין להדיח באסלה, למעט אם מצויין עליו במפורש כי הוא כן מתאים.
גם בהדחת נייר טואלט רגיל יש להפעיל שיקול דעת – גליל שלם של נייר טואלט שנפל לאסלה בהחלט יכולה לגרום להצפה, ולכן יש להוציאו ידנית ולא להדיחו. כמות נייר טואלט גדולה במיוחד עדיף לחלק למספר הדחות. - הפעילו שיקול דעת בשתילת עצים ושיחים בקרבת תשתיות הצנרת והביוב – עצים ושיחים הנשתלים בקרבה יתרה לתשתיות הצנרת עלולים עם הזמן לשלוח שורשים אל תוך הצנורות עצמם ולגרום לבעיות חמורות. הקפידו כאשר אתם נוטעים עצים בגינה לבדוק קודם לכן היכן עוברת תשתית הצנרת החוץ מיבנית שלכם. במידה ואין לכם את המידע הזה מהקבלן, אפשר להיעזר בשירות איתור תשתיות צנרת. לפני נטיעת עץ התייעצו עם אנשי מקצוע לגבי עומק ופריסת השורשים של העץ והמרחק המומלץ לנטיעתו מתשתיות הצנרת של המבנה (הדבר נכון אגב לא רק לצנרת, שכן עצים מסויימים עלולים אף לפגוע בתשתיות המבנה עצמו).
בדקו אפשרות להעתקת עצים קיימים למיקום אחר במידה והם ממוקמים קרוב מדי לתשתיות המבנה, שכן גם אם עכשיו הם צעירים וקטנים, הם עוד יגדלו.. - הימנעו משפיכת שמנים הישר לצנרת הביוב – שמנים מכל הסוגים נוטים להצטבר על דפנות הצנרת ולגרום לסתימות לאורך זמן. לאחר שטיגנתם את הצ'יפס ארזו את השמן המשומש בשקית אטומה וזרקו לפח האשפה. יש גם אסכולה שטוענת שערבוב השמן עם סבון כלים ליצירת אמולסיה טרם שפיכתו לצנרת מסייעת למנוע את הבעיה. אנחנו מממליצים ללכת על בטוח ולזרוק לפח האשפה.
- מים חמים לניקוי הצנרת – אינסטלטורים רבים ממליצים על שפיכת מים רותחים לצנרת הביתית אחת למספר שבועות כדי לסייע בשמירת נקיון הצנרת. לדעתנו התהליך קורה גם באופן טבעי בכל פעם שאנו מסננים פסטה בכיור המטבח, אבל אולי כדאי מדי פעם לשפוך מים רותחים גם לפתחי ניקוז נוספים בבית.
- היו עירניים! – לנזקי צנרת יש נטיה להחמיר עם הזמן, וכך למשל נזילה לא מטופלת תגרום לנזקי מישנה רבים ויקרים ככל שנתמהמה בטיפול בה. היו עירניים לכל שינוי בלחץ המים בדירה, חריגות לא מוסברות בחשבון המים, ריחות וכתמי עובש ורטיבות, ריחות ביוב או ניקוז איטי מהרגיל של המים בצנרת. כל אלו עלולים להעיד על נזילה לא מטופלת או סתימה בהתהוות, וככל שתקדימו לבדוק ולטפל בעניין כך תחסכו לעצמכם עוגמת נפש וכספים רבים.
- התקנת מסנן מים על שיבר ההזנה לדירה – מסנן כזה יפחית את הצטברות האבנית בצנרת הביתית שלכם, ואף ישפר את איכות המים (הכביסה תצא רכה יותר, הכלים יהיו מבריקים יותר לאחר ההדחה ועוד). יחד עם זאת חשוב מאוד להקפיד להחליף את מסנן המים באופן קבוע לפי המלצות היצרן שכן מסנן מים ישן ולא מתוחזק עלול להוות מצע להתפתחות חיידקים ומזיקים שונים, ולגרום בסופו של דבר יותר נזק מתועלת.
לסיכום
הצנרת הביתית הינה מערכת חיונית לתפקודו של הבית, וכולנו רוצים שהיא תעבוד בצורה חלקה ותקינה ככל האפשר.
לשם כך מומלץ לנקוט בצעדים שפירטנו למעלה ובעיקר – להיות עירניים לכל שינוי ולטפל בבעיות לפני שהן מחמירות.