החיים המודרניים מעניקים לנו סביבה נעימה ונוחה לחיות בה. בלחיצת כפתור אנחנו יכולים להדליק את הדוד ולקבל מים חמים, ואם אנחנו צמאים, אנחנו פשוט פותחים את הברז ומוזגים מים לכוס. כיום אנחנו כבר רגילים לרמת החיים הזאת, אך גם תקלה קטנה בתשתית הצנרת עלולה להחזיר אותנו כמה עשרות שנים אחורה בזמן. כדי שזה לא יקרה, מומלץ לדאוג לתחזוקה ראויה של תשתית הצנרת, ולטפל בבעיות כבר מרגע הגילוי הראשון שלהן. אז כיצד נדע שהצנרת שלנו פגומה ומהם הסימנים שצריכים לעורר חשד ולהזמין שירות איתור נזילות? על כך במאמר הבא.
הכסף מדבר
פעם בחודשיים מגיעים לתיבת הדואר שלנו שלל חשבונות. ביניהם, ניתן למצוא גם את חשבון המים. בדרך כלל, הסכום לתשלום יהיה פחות-או-יותר קבוע, והוא נקבע על פי מספר הנפשות בבית וכמות המים שבה נעשה שימוש. לכן, אם החשבון שאתם מקבלים נראה לכם לפתע "מנופח", או גבוה מדי, כדאי לבדוק אם בבית יש נזילה. לשם כך עליכם לסגור את כל הברזים ולבדוק את מד המים. אם מד המים נעצר, סביר להניח שאין נזילה; לעומת זאת, אם מד המים עדיין "רץ", ייתכן מאוד שבבית ישנה נזילה, העלולה להיות נזילה סמויה. במקרה זה, רצוי מאוד לפנות בהקדם לאיש מקצוע על מנת לבצע איתור נזילה ולתקנה בהקדם האפשרי.
לחץ מים נמוך
סימן נוסף העשוי להעיד על נזילה היא ירידה בלחץ המים. לא תמיד יהיה לנו קל לאתר מצב זה, שכן לפעמים השינוי הוא מינורי מאוד וכמעט אינו משפיע על שגרת החיים שלנו. מלבד זאת, במקרים רבים, גם אם נרגיש בשינוי בלחץ המים, נעדיף "להתרגל" במהרה למצב ולהדחיק את האפשרות כי יש בתשתית הצנרת בעיה כלשהי. זה המקום להדגיש – נכון, איתור נזילות וטיפול בצנרת כרוכים בתשלום ובהשקעה של זמן, אך אם הנזילה הסמויה לא טופלה ואם לא בוצעו התיקונים הדרושים, הנזק עלול להיות חמור הרבה יותר. לכן, במקרה של ספק, עדיף לברר את העניין בעזרתו של מומחה.
רטיבות בתקרת הבית
לא תמיד בעיות בתשתית הצנרת מקורן בבית שלנו. לעיתים אנחנו מרימים את הראש לתקרת החדר, ומגלים לפתע כתם רטיבות חדש שלא היה קיים שם קודם לכן. במקרה זה, ייתכן כי בדירה שמעליכם קיימת נזילה, ואז יש לפנות לשכנים ולפתור את הבעיה המשותפת שנוצרה. אם אתם גרים בבית פרטי, או בקומה העליונה כתמי רטיבות יכולים להיווצר גם כתוצאה מאיטום לא מספק של הגג. כך או כך, חשוב מאוד שלא להתעלם מכתמי רטיבות, מאחר שהם מצביעים על בעיה ממשית שיש לפתור אותה.
כתמי עובש
כתמי עובש עלולים להתפתח בכל מקום בבית. במקרים רבים הם מופיעים על התקרה, אך אין זה נדיר למצוא אותם גם על הקירות, המשקופים ואפילו על התכולה של הבית. כתמים אלו, שמקורם בלחות, פוגעים במראה הבית, אך יש להם גם השפעה שלילית על בריאותם של בני המשפחה. לכן, אל תמהרו לקלף ולצבוע את הקיר – במצב זה נדרשת בדיקה מעמיקה יותר; הלחות שיצרה את הכתמים מרמזת לעיתים קרובות על נזילה סמויה, וכל תיקון שתעשו יהיה לחינם אם לא תאתרו את הנזילה ותטפלו במקורה של הבעיה.

סדקים בקירות, התפוררות טיח ופגיעה במבנה
מלבד כתמים בלתי-אסתטיים, קיימים סימנים נוספים העלולים להצביע על נזילה בבית. אם קירות הבית שלכם מתקלפים, אם צבע הקירות נראה שונה ואם ישנם סדקים שמקורם לא ידוע, ייתכן בהחלט כי ישנה נזילה סמויה. שימו לב במיוחד אם אתם רואים פתאום כתמים בצבע חום כהה או בגוון של נחושת – מצב זה מצריך בדיקה מיידית מול איש מקצוע המומחה באיתור נזילות סמויות. זכרו! מים עלולים להוביל לשיתוך (קורוזיה) ולפגיעה קשה במבנה.
ריחות וזיהומים
מים עומדים ולחות גבוהה עלולים להיות סכנה של ממש. במקרה הטוב אתם "רק" תסבלו מריחות בלתי נעימים, ובמקרה הרע הלחות שנוצרה תעודד את התפתחותם של פטריות וחיידקים. ועוד לא הזכרנו את תשתית הביוב שמעצם טבעה כוללת גורמים מזהמים המהווים מפגע בריאותי אקוטי. הריחות הלא נעימים והעובש שנוצר דבקים לעיתים גם בקירות המבנה ובחפצים של בני הבית, וכך אם הנזילה אינה מטופלת במועד, עלויות התיקון יכולות להיות גבוהות מאוד ולכלול בנוסף גם טיפול מורכב במפגעי ריח וטיהור האוויר במבנה.
כשלים במכשירים חשמליים
עוד פעם אתם צריכים להחליף את הטוסטר? ייתכן שאין מדובר במכשיר תקול אלא בבעיית רטיבות ולחות המשפיעה גם על המכשור החשמלי שבבית. לחות עלולה לגרום לשיתוך של כבלים חשמליים ושל מכשירים חשמליים, ולעיתים אף יוצרת סכנה בטיחותית; כידוע, מים וחשמל אינם שילוב טוב, ובמקרים קיצוניים נזילה עלולה לגרום לקצר, להתחשמלות, או אף להתפרצות של שריפה בשל מים שנזלו אל תוך ארון החשמל, לדוגמה. לכן, אם אתם מגלים כתמי רטיבות באזור שקעי החשמל או אם מכשירי החשמל בבית מתקלקלים לעיתים קרובות, יש מקום לחשוד בקיומה של נזילה סמויה בבית.
חייבים להחליף ריהוט?
רטיבות ואחוזי לחות גבוהים משפיעים לא רק עלינו, בני האדם, אלא גם על הריהוט שבביתנו. נזילה, גלויה או סמויה, מעלה את לחות האוויר במבנה ועלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים ברהיטים; ריפוד לח יכול להיות מצע נהדר להתפתחות של כתמי עובש, רהיטים העשויים מעץ עלולים "להתנפח", וגם פורמייקה מאבדת את צורתה במגע מתמשך עם מים. אם הנזקים נגרמו בשל הצפה של הבית, לא תמיד ניתן לשקם את הרהיטים, ובדרך כלל תידרשו לרכוש ריהוט חדש. אך אם מדובר בנזילה סמויה, לעיתים קרובות גילוי מוקדם, כאשר מופיעים כתמי הרטיבות הראשונים, יוכל להציל לפחות חלק מהרהיטים ולחסוך לכם כסף וכאב לב.
ומה קורה מתחת לרגליים?
בזכות מזג האוויר הנוח (יחסית) של ארצנו, אין צורך להתקין בבית מערכות הסקה מרכזית. לכן, אם אתם חשים לפתע בשינויי טמפרטורה במרצפות הבית – ייתכן כי יש אצלכם נזילה סמויה מצנרת המים החמים של המבנה. רצפה חמה או קיר חם מעידים לפעמים על נזילות, וחשוב לשים לב לסימן זה במיוחד באזורים המועדים לכך, כלומר בחדר האמבטיה ובמטבח, ולאורך תשתיות הצנרת המובילות אליהם. נוסף על כך, אם מותקנת בבית רצפת פרקט, כדאי לבחון מעת לעת את מצבה. האם נראה כי הרצפה התעוותה? האם קורות הפרקט נראות רופפות? אם כן, בדקו את העניין בהקדם האפשרי על מנת לשלול את החשד לנזילה סמויה.
אז מה עושים
כאשר בבית יש נזילה גלויה, בדרך כלל לא תתקשו לאתר אותה. אך במקרה של נזילה סמויה, לא תמיד תוכלו לאבחן את המצב באופן עצמאי. הסימנים שלעיל יכולים להצביע על מצב של נזילה סמויה, והשלב הבא הוא פנייה לאיש מומחה שיבחן את מצב הצנרת, יבצע הליך איתור נזילות ויוודא את תקינותה. לשם כך, איש המקצוע יבצע בדרך כלל בדיקה ידנית ראשונית של המרזבים, של פתחי הביוב של החיבורים השונים וכיוצא בזה. בהמשך, ייתכן כי יהיה צורך להשתמש בכלים מקצועיים מתקדמים כגון איתור נזילה במצלמה טרמית ומצלמות סיב אופטי. אם מדובר בתשתית חיצונית, לעיתים נעשה שימוש גם באיתור נזילות באמצעות גז ובחיישנים ייחודיים לאיתור מדויק של מקום הנזילה. העזרים הללו ועוד רבים אחרים זמינים לאנשי מקצוע בלבד, ובאמצעותם יהיה ניתן לאתר את הנזילה בקלות ולטפל בבעיה במהירות וביעילות.
המאמר באדיבות חברת מדיטסט – כי איתור נזילות זה עניין למומחים