הצפת מים הנגרמת בבית, בעסק או בכל מבנה אחר השייך לכם יכולה להוות בעיה גדולה במיוחד. ברגע שמים באים במגע בכמויות גדולות ובלתי רצויות עם קירות המבנה, התשתיות, מוצרי החשמל והאלקטרוניקה, הרהיטים ושאר תכולת הנכס – הנזק עלול להיות רחב היקף ולפגוע באופן משמעותי באיכות חייכם ואף בבריאותכם.
לכן, כאשר מתמודדים עם הצפה שקרתה בעקבות נזילה, פיצוץ צינור, הצפת ביוב, סתימה בצנרת או כל גורם אחר – אין זה מספיק רק לאתר את מקור הנזילה, לתקנה ולנקז החוצה את המים הרבים, אלא יש גם לטפל במהירות ובמקצועיות גם בכל נזקי המשנה של ההצפה בכדי לשקם את כל מה שניזוק ולהבטיח שהנזקים לא יתפשטו ויחמירו.
חשיבות ההתערבות והטיפול הדחוף קריטית במיוחד ב-24 השעות הראשונות שלאחר ההצפה, כאשר ככל שנתמהמה יותר בטיפול במקור ההצפה ובנזקיה, כך הנזק יתפשט ויחמיר:
- המים יחלחלו לקירות המבנה ויגרמו להתפוררות והתנפחות הטיח.
- כתמי עובש יופעו באיזור ההצפה – ולעתים קרובות, בשל רמת הלחות הגבוהה במבנה, אף ביתר חלקי המבנה.
- רהיטי עץ, משקופים ורצפת פרקט יתחילו להתעוות כתוצאה מהרטיבות.
- במקרים חמורים ולא מטופלים תיתכן אף פגיעה בתשתיות במבנה עצמו.
- בכל מקרה של נזילה תת רצפתית ככל שנתמהמה בטיפול כך הרטיבות תתפשט ותגרום לנזקים נוספים, וקיימת גם סכנה שהרטיבות תתפשט לשכנים ולאיזורים המשותפים בבניין. האחריות לנזקים אלו – שלכם.
טיפול בהצפה
כדי לטפל בנזקי ההצפה בדרך הנכונה ביותר, יש לדאוג כי מומחים יבצעו בנכס את שורת הפעולות אותן נפרט בהמשך. חשוב להדגיש – לא בכל הצפה יידרשו כל הפעולות, ולווא דווקא בסדר הפעולות המפורט בהמשך – הכל תלוי בהיקף הנזילה וחומרת הנזק.
הצפה בבית – זה פחות נעים במציאות
תהליך הטיפול בנזילה ובנזקי המים:
- פעולות מיידיות לצמצום הנזק ושמירה על בטיחותכם – מיד עם גילוי הנזילה סגרו את שיבר המים של המבנה, הורידו את מפסק החשמל והרחיקו במידת האפשר רהיטים ותכולה הקרובים למקור ההצפה.
החלו בפינוי המים העומדים באמצעות מגבים וסמרטוטים.
במידה ויש לכם ביטוח מבנה מומלץ להתקשר עוד בשלב הזה לחברת הביטוח ולבדוק לאלו שירותים אתם זכאים במסגרת הביטוח. - חוות דעת הנדסית – חוות הדעת ההנדסית תבוצע על ידי מהנדס והיא תכלול אומדן עלויות לשיקום הנזקים, המלצות לטיפול ופירוט הממצאים בשטח. חוות הדעת משמשת לצרכי ביטוח, בית משפט במידת הצורך, וכן לשם קבלת קווים מנחים לטיפול ותיקון הנזקים והשבת המצב לקדמותו.
- איתור נזילות – במקרים של נזילה סמויה יש לבצע תהליך איתור נזילות מקצועי כדי לאתר את מקור הרטיבות.
- טיפול במקור הנזילה על ידי איש מקצוע מומחה.
- שאיבת הצפות, או שאיבת ביוב, כדי להיפטר מעודפי המים הגלויים במבנה.
את תהליך השאיבה יש לבצע בצורה היסודית והמקיפה ביותר, על מנת לצמצם את שורת הנזקים המשניים העתידיים לבוא ואת זמן הפחתת הייבוש מחלקי המבנה. תהליך שאיבת הצפות, או שאיבת ביוב במקרה של הצפת ביוב, מבוצע על ידי אנשי מקצוע בעלי ניסיון, המגיעים מצוידים במשאבות מתקדמות ורבות עוצמה המסוגלות לשאוב במהירות גדולה כמויות גדולות של מים. - ייבוש המבנה: לאחר סילוק נוזלי ההצפה יש לדאוג להפחתת הלחות שעלולה להצטבר בחלקי המבנה ובתכולתו, ובמקרה של הצפה תת רצפתית – ייבוש המצע התת רצפתי. ללא הטיפול המתאים, נזקי המים הכוללים רטיבות, עובשים, התקלפויות והתנפחויות בחלקי המבנה השונים לא יאחרו לבוא.
תהליך ייבוש המבנה מתבצע על ידי בעלי מקצוע באמצעות ציוד מיוחד, הכולל יבשנים ומסחררי אוויר שמאיצים את פליטת המים מן הקירות. במקרה של הצפה מתחת לריצוף יבוצע ייבוש תת רצפתי על ידי משאבות מיוחדות המוחדרות אל מתחת לריצוף ללא הרס, על ידי קידוחים נקודתיים ומינימליים במקומות סמויים בריצוף. על המומחים לעקוב אחרי התקדמות התהליך באמצעות בדיקת רטיבות במעבדה מוסמכת, ולוודא שכל האלמנטים בנכס שבים למצבם הרגיל והיבש. - טיפול בעובש: הטיפול בעובש בעקבות הצפה מתבצע על ידי איש מקצוע מומחה וכולל בדיקת איכות אוויר ראשונית בנכס, זיהוי סוג העובש והפעלת שיטות מקצועיות להסרת המפגע. חשוב לטפל בנזקי עובש בהקדם האפשרי בשל הנזק הבריאותי הכרוך בנוכחות עובש במבנה, וכן על מנת למנוע את החמרת המפגע והתפשטותו לאיזורים נוספים.
- ניקוי, חיטוי ושיקום – הגענו אל שלב ניקוי וחיטוי המבנה.
ראשית, יש לבצע נטרול ריחות רעים שנותרו במבנה בעקבות ההצפה והטיפול בה. הריחות הטורדניים העולים בנכס עלולים לנבוע הן מזיהומים שהיו במים (ובמיוחד במקרים של הצפת ביוב) והן מפעילות מיקרוביאלית המתרחשת בעקבות הרטיבות במבנה. מטהרי אוויר סטנדרטים לא בהכרח יעזרו לכם בהתמודדות עם מטרדי הריח וסילוקם, ועל אנשי המקצוע – המצוידים באמצעים משוכללים להפגת ריחות וביכולת לאתר את מקורם – לדאוג למגר ולנטרל את מטרדי הריח כחלק מהתהליך המקצועי. - שיקום מבנים – לסיום, נפנה לשלב השיקום הסופי של הנכס, על מרכיביו וחפציו (תכולתו); תחת שלב זה נכנסים כל התיקונים, הקטנים כמו גם הגדולים, שיש לבצע על מנת להחזיר את המצב לקדמותו. אם מדובר בצביעת קירות ותקרות, התקנת שטיחים חדשים, החלפת הריצוף או הפרקט – הכל על פי מידת הנזק שנגרם והערכת המומחים.
התהליך יכלול גם שיקום וחידוש של רהיטים ומוצרי חשמל שניזוקו בעקבות ההצפה. יש לבדוק את היקף הנזק לפריטי התכולה ולהחליט עבור כל אחד מהם האם כדאי לבצע הליך שיקום עבורם או שעדיף לרכוש חדש.
גם תמונות, מסמכים, ספרים בעלי ערך, צילומים וכל יתר מוצרי הנייר שנפגעו ניתן ברוב המקרים לשקם במעבדת שיקום ניירת ייעודית.
לסיכום
טיפול בהצפה במהירות ובצורה יסודית יחסוך לכם נזקי משנה ועוגמת נפש רבים. חשוב לזכור – הטיפול בהצפה לא מסתיים עם גמר שאיבת המים ותיקון מקור הנזילה! חשוב להקפיד על ייבוש מוחלט של המבנה כולו וטיפול בכל נזקי המשנה של ההצפה כדי למנוע נזקים נוספים. שיהיה בהצלחה.