זה מתחיל בכתם רטיבות קטן, כמעט בלתי נראה, ויכול להיגמר בנזקים חמורים. רטיבות כלואה שאינה מטופלת עלולה לסכן את בריאותכם, לגרום נזקים לריצוף ולתכולה ואף להוביל לפגיעה בתשתיות המבנה. על הבדיקה שתגלה לכם האם גם בבית שלכם קיימת רטיבות כלואה, ומדוע חשוב לא לוותר עליה, במאמר הבא.
מהי בדיקת רטיבות וכיצד היא מתבצעת?
בדיקת רטיבות נועדה לוודא שאין במבנה עדויות לרטיבות תת רצפתית מעבר לתקן המומלץ בארץ, כלומר – עד 6% רטיבות במצע ריצוף חול ועד 3% רטיבות במצע סומסום. במהלך הבדיקה איש המקצוע קודח פתח קטן במקום נסתר בריצוף (כ-50 מ"מ בריצוף על מצע סומסום וכ-10 מ"מ בריצוף על מצע חול), ונוטל דגימות מהמצע התת קרקעי. הדגימות ישלחו למעבדה והלקוח יקבל לידיו דוח מפורט התקף גם לצורכי ביטוח וחוות דעת משפטית.
חשוב לבצע את הבדיקה במעבדה מורשית על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות, כדוגמת מעבדת חברת מדיטסט.
בדיקת תכולת רטיבות במצע סומסום מתחת לריצוף. תמונה באדיבות חברת מדיטסט.
מדוע לא כדאי לוותר על בדיקת רטיבות?
לרוב, אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאיטום המבנה ותשתית המים שלו תקינים, אך במקרים מסוימים הנחה זו שגויה מאוד ועלולה להוביל לנזקים משמעותיים ולהפסדים כספיים. במקרים הבאים למשל, חשוב מאוד לבצע בדיקת רטיבות מקצועית ומדויקת:
- רכישת מבנה: אם אתם שוקלים לרכוש מבנה, עליכם לקבל מידע מקיף באשר למצבו המדויק, ובכלל זה גם מידע לגבי מצב תשתית המים והאיטום. אם המבנה עבר שיפוץ ותיקונים, לא תמיד יהיה ניתן להבחין בנזקים האופייניים לנזקי מים כגון התקלפות טיח או עובש. בדיקת רטיבות יכולה לסייע לנו אינדיקציה לגבי נוכחות רטיבות כלואה מתחת לריצוף המעידה על בעיות צנרת, או בעיות איטום, וכן מחייבת תהליך ייבוש תת רצפתי יסודי.
- בדיקה מקצועית לאחר ביצוע ייבוש: במקרים של נזקי מים ונזילות חמורות יש צורך לבצע ייבוש תת רצפתי. תהליך זה, שהיום מתבצע באופן מהיר ויעיל, מאפשר לייבש את הרטיבות מתחת לרצפה בעזרת אמצעים מתקדמים כגון משאבות ואקום. על מנת לוודא שהתהליך אכן הוכתר בהצלחה, וכדי למנוע נזק נוסף למבנה, חשוב מאוד לבצע בדיקת רטיבות מקצועית בסיום תהליך הייבוש. הבדיקה תבטיח לכם שאין במבנה בעיות רטיבות וכך תוכלו להמשיך ללא חשש בפעולות שיפוץ ובנייה הנדרשות במקום.
- בדיקה לאחר נזילה או הצפה: במקרים של הצפה או נזילה סמויה, אסור להסתפק רק בתיקון נקודתי של הבעיה, שכן אם תיוותר לנו רטיבות כלואה מתחת לריצוף הנזקים ילכו יערמו. לכן בכל מקרה של נזילה או הצפה מומלץ לבצע בדיקת רטיבות לאחר תיקון הבעייה, ובמידת הצורך להשלים תהליך של ייבוש תת רצפתי.
לסיכום, בדיקת רטיבות מספקת לכם מידע קריטי על תשתית המבנה והיא יכולה להוות גורם משמעותי בתהליך רכישה או שיפוץ של מבנים. ההמלצה היא לבצע בדיקה זו אצל חברה המתמחה בתחום והפועלת על פי התקן הישראלי.