מה תעשו אם תתגלה בביתכם נזילה שמקורה בצינורות הממוקמים מתחת לרצפה שלכם? התשובה של רובכם המוחלט תהיה בוודאי: נדאג לתיקונה בהקדם האפשרי, וזהו כמובן הצעד הנכון והמתבקש. אך לאחר שתעשו זאת, ותקראו לבעל מקצוע מיומן שיאתר את מקור הנזילה, יטפל בה ויביא לפתרונה המוצלח – מה תעשו אז? האם תודו לו מקרב לב, תשלמו לו ותתנו לו לסגור את רצפות ביתכם וללכת מבלי שדאגתם לבדוק מהי רמת הרטיבות שנותרה תחת הרצפה בעקבות הנזילה, ומבלי שנעשתה פעולה לייבוש המים הנותרים אם יש צורך בכך? אם זה מה שיקרה, אתם תגלו מהר מאוד שעשיתם טעות גדולה.
בדיקת תכולת רטיבות תת רצפתית לאחר נזילה וביצועו של ייבוש תת רצפתי במידת הצורך הם שני שלבים חשובים במיוחד בסיום תהליך הטיפול בנזילה תת רצפתית. התעלמות מן השלבים האלו, בשל אי הכרתם או בשל הרצון לדלג מעל ההוצאה הכרוכה בהם, עלול להסתיים עם נזקים ועוגמת נפש רבים: לא רק שהרצפה שלכם תתנפח, חיבוריה יתרופפו והיא תעלה עובש וריחות רעים, אלא שגם סביבת הבית שלכם עלולה להיפגע ואפילו התשתיות בבניין ובתי השכנים, שיסבלו גם הם מהרטיבות שנותרה. אז מה בדיוק עליכם כדי למנוע את כל הצרות הללו? להכיר את 2 הפעולות החשובות ביותר שעליכם לדאוג שיבוצעו בסיום עבודת תיקון צנרת ונזילות, זו התשובה.
בדיקת תכולת רטיבות
התקן הישראלי מתיר הימצאות של לא יותר מ-3% רטיבות תת רצפתית במצע ריצוף מסוג סומסום וכ-6% במצע ריצוף מסוג חול, וכאשר רמת הרטיבות חורגת מכך עלול להיווצר נזק לרצפה ולמבנה. לכן, בסיום הטיפול בנזילה התת-רצפתית שהתרחשה בביתכם עליכם לדאוג לביצוע של בדיקת תכולת רטיבות במצע, ולגלות מה רמת הרטיבות שנשארה בו – האם היא מתאימה לתקן ויכולה להתייבש מעצמה, או שחורגת ממנו באופן כזה שעליכם לוודא ביצוע של ייבוש תת רצפתי.
הבדיקה היא עניין פשוט ביותר, שמתרחש בכמה שלבים:
קודחים חור במקום נסתר ברצפת הבית.
לוקחים דגימה מן המצע התת-רצפתי.
שולחים את הדגימה למעבדה, שתוך 24 מחזירה תשובה המאפשרת לקבוע מה הצעד הבא שיש לקחת בטיפול בעניין.
ייבוש תת רצפתי
ייבוש תת רצפתי הוא אינו תהליך מסובך כפי שהיה בעבר; אם פעם היה צריך לעקור את כל המרצפות בדירה, להמתין שהמצע יתייבש או לחלופין להחליף את כולו – וכל זאת בזמן שהדיירים מחויבים להישאר מחוץ לבית – כיום כל העניין נחסך מאיתנו, בעזרת טכנולוגיות ואקום עדכניות. המשאבות החדשניות שבהן משתמשים כיום לטובת תהליך ייבוש תת רצפתי מתחברות אל המצע בעזרת צינורות, המוחדרים אל השכבה התת-רצפתית באמצעות קידוחים מינימליים בנקודות מאוד ספציפיות במרצפות או ברובה שביניהן.
באופן הזה מתאפשר לבעלי המקצוע לשאוב את הרטיבות והלחות העודפות מן המצע בלי לפגוע בריצוף הכולל של הדירה, ובלי להפר את שלוות חייכם, שגם כך התקלקלה במידה מסוימת בגלל הנזילה. בסיום תהליך הייבוש מומלץ לבצע בשנית בדיקת תכולת רטיבות, כדי להבטיח שאכן התהליך צלח ושאחוזי הלחות עומדים כעת בתקן.