אם אתם נדרשים להחליף את הצנרת בעקבות שיפוץ או כשל כלשהו, או צריכים לבחור ולהתקין צנרת חדשה בבית שאתם בונים, או מתעניינים בתשתיות של נכס לקניה – כדאי מאוד שתכירו את סוגי הצנרת הקיימים כיום בישראל, והחסרונות והיתרונות של כל אחד מהם.
סוגי הצינורות העיקריים הקיימים בישראל
ישנם כיום שני סוגים עיקריים של מערכות להקמת צנרת ביתית: צנרת רב שכבתית וצנרת PEX (פקסגול). בנוסף ניתן עדיין לראות צנרת פלדה מגלוונת בבתים ישנים בני מעל לכ-25 שנה, ובבתים מסויימים מותקנת צנרת מנחושת. במאמר הבא נסקור את ארבעת סוגים אלו.
צנרת PEX (פקסגול)
צנרת PEX (ידועה בישראל גם בשם פקסגול), היא צנרת פלסטית העשויה מפלסטיק ופוליאתילן, שלשימוש ביתי מתאימה הן לאינסטלציה והן להקמת מערכות לחימום רדיאטורים וחימום תת רצפתי.
בצנרת זו הצינור שמוביל את המים מושחל בתוך צינור תעלה שנקרא מתעל, המעניק לו בידוד נוסף. בעת תקלה לא צריך לשבור את הרצפות או הקירות, אלא ניתן למשוך את הצינור התקול מתוך המתעל, להחליף או לתקן, ולהשחיל בחזרה.
שיטת אספקת המים לצינורות בצנרת PEX היא באמצעות מערכת מקבילית. מה"חנוכייה" בקו הזנת המים הראשי יוצאים קווי מים המגיעים לכל ברז וברז בבית.
צנרת PEX יתרונות
היתרונות המשמעותיים של צנרת הפקסגול נעוצים בכך שהיא צנרת בעלת עמידות גבוהה, שיכולה להחזיק לאורך עשורים שלמים מבלי להחליד ומבלי לצבור אבנית, וכן בכך שהיא בד"כ זולה יותר מצנרת רב שכבתית או צנרת נחושת.
בנוסף עוצמת המים בצנרת PEX הינה אחידה ללא תלות בכמות הברזים הפתוחים.
יתרון נוסף הוא שבמקרה של נזילה בצינור הפנימי, מתוך הנחה שהצנרת במצב טוב ומותקנת נכון, המים הנוזלים לא יתפשטו למצע התת רצפתי, אלא יעלו חזרה לנקודת החיבור דרך הצינור החיצוני.
צנרת PEX – חסרונות
צנרת PEX אינה מאפשרת חיבורים בין הצינורות לבין עצמם – אלא כל צינור יוצא בפני עצמו מהחנוכיה ועד לנקודת הקצה. לכן חשוב לתכנן מראש את התקנת צנרת ה – PEX, ולקחת בחשבון גם אפשרויות של קווי מים נוספים בעתיד בעקבות שיפוץ עתידי.
בעוד שתקלה בצינור הפנימי לרוב ניתנת לתיקון ללא הרס על ידי שליפת הפינות התקול מצינור המתעל שלו, הרי שבמקרים בהם התקלה היא בצינור החיצוני, כן יהיה צורך בשבירת רצפות לצרכי התיקון.
בשל קוטרו של הצינור המתעל יכולה להיווצר בעיה בהעברת קו המים בקירות דקים, או רצפות בעלות שכבת מילוי דקה.
צנרת רב שכבתית מולטיגול / SP
הצנרת הרב שכבתית קרויה כך פשוט משום שהצינורות המרכיבים אותה עשויים מכמה שכבות, ומשולבים בהם מרכיבי פלסטיק קשיח עם רכיבי מתכת קלה, כגון אלומיניום.
בניגוד לצנרת מסוג פקסגול, את הצנרת הרב שכבתית אין צורך לחבר למערכת מרכזית, אלא ניתן לחבר בלחיצה את הצינורות זה לזה, במבנה של מערכת טורית (אם כי היא מתאימה גם לחיבור מקבילי).
שימו לב כי בארץ ישנם שני סוגים עיקריים של מערכות צנרת רב שכבתיות:
מולטיגול – צנרת המולטיגול, מתוצרת קיבוץ שער הגולן, מורכבת מצינורות פלסטיים בעלי 3 שכבות: 2 שכבות של פולימר חזק בשם פוליאתילן שביניהן שכבה 1 של אלומיניום. שכבות הצינור מרותכות זו לזו, מה שנותן לצנרת הזו יכולת עמידות גבוהה בתנאי טמפרטורה ולחץ קיצוניים והופך אותה לחזקה ועמידה מאוד.
צנרת SP – זוהי צנרת רב שכבתית אמינה וותיקה יחסית, מתוצרת מפעל הפלסטיק בקיבוץ מצר, הדומה במאפייניה לצנרת המולטיגול. ההבדל העיקרי בין שני סוגים אלו הוא בצורת החיבור של הפלסטיק לאלומיניום – כשב-SP האלומיניום מהודק על ידי שכבת הפלסטיק החיצונית, ובמולטיגול האלומיניום נצרב אל הפלסטיק בצריבת לייזר שמקנה לו אטימות וחוזק גבוהים.
צנרת מולטיגול / SP – יתרונות
בשל שילוב המתכת בצינור, קל יותר לאתר נזילה, או את תוואי הצנרת, באמצעות מגלה מתכות.
בהתקנת צנרת רב שכבתית לא נדרש צינור מתעל, מה שמאפשר להעביר אותה גם במקומות צרים כמו קירות דקים למיניהם, קירות גבס ורצפות בעלות שכבות מילוי דקות.
מאפשרת הוספת קווי מים נוספים, במקרה הצורך, בצורה פשוטה יחסית על ידי חיבור לקו מים קיים.
צנרת מולטיגול / SP – חסרונות
הצנרת הרב שכבתית יקרה יותר מצנרת הפקסגול- PEX
במקרה של תקלה, בצנרת רב שכבתית אין אפשרות פשוט לשלוף את החלק התקול ולהחליפו, כמו שניתן לעשות בצנרת פלקסגול, אלא נדרש לפתוח את הריצוף, הקרמיקה או הקיר כדי לבצע את התיקון. זאת גם הסיבה שלא מומלץ להתקין צנרת זו מתחת לאלמנטים כבדים או קשים להגעה כגון ארונות מטבח, אמבטיות וכד'.
בחיבור טורי פתיחת ברז אחד יכולה להשפיע על עוצמת זרם המים של יתר הברזים באותו קו מים.
צנרת נחושת
צנרת הנחושת עדיין נפוצה באירופה וארה"ב, אך במרוצת השנים נהייתה פחות ופחות נפוצה בישראל, כנראה בשל מחירה הגבוה ומיעוט בעלי מקצוע בעלי ידע ומיומנות לעבודה עם צנרת זו. תיקונים בצנרת הנחושת נעשים על ידי ריתוך, גורם נוסף המקשה על איתור בעל מקצוע מיומן בתחום.
בעת התקנת צנרת נחושת חשוב לוודא כי היא עומדת בתקן ואינה מכילה עופרת, העלולה לפגוע בבריאותנו.
צנרת פלדה מגלוונת (סקדיול 40)
צנרת מגלוונת היתה נפוצה מאוד בישראל עד לתחילת שנות התשעים (מאז תפסה את הבכורה צנרת הפלסטיק). חסרונה העיקרי של צנרת זו הינו בלאי גבוה הנובע מחלודה והצטברות אבנית, וכן נקודות תורפה רבות בפיצולים ובחיבורי הצמתים של הצנרת. למרות מחירה הזול, צנרת זו אינה מומלצת להתקנה.
דגשים כלליים
בעת הקניה חשוב להקפיד כי הצנרת שנבחרה עומדת בתקן, כי היא מתוצרת יצרן מוכר ושניתנת עליה אחריות.
חשוב להקפיד להשתמש באביזרים ומחברים של יצרן הצנרת, ולא לערבב בין סוגים שונים.
צנרת רב שכבתית, כגון SP או מולטיגל, לא מומלץ להתקין באלכסון, וזאת על מנת שיהיה צורך בשבירה של כמות מינימלית של רצוף במידה וידרש תיקון.